Ortepedik Rehabilitasyon
Ortopedik Fizyoterapi Nedir?
Ortopedik Rehabilitasyon iskelet sistemi ve ilişkili kaslar, eklemler ve bağların yaralanmaları veya bozukluklarının tedavisi ile ilgili fizyoterapi dalıdır. Ortopedik Fizyoterapi ayrıca kalça, omuz ve dizin ameliyat öncesi ve sonrası rehabilitasyonunu da içerir. Ortopedik Rehabilitasyon tedavi yöntemleri kanıta dayalı yönergelere göre bilimsel yaklaşımlardır. Başlangıçta Fizik Tedavi Doktoru klinik bir değerlendirme yaparak , buna uygun tedavileri seçer. Sorunun kaynağına ulaşmak ve tekrarını önlemek önemlidir. Rehabilitasyonun hedefi, ağrıda rahatlama sağlamak, eklem aralığını artırmak, güç ve esnekliği artırmak ve fonksiyon kayıplarını geri kazandırmaktır.
- Bağ dokularda gerilme, burkulma veya yırtılma
- Kırık Rehabilitasyonu
- Tendon veya Bursa iltihabı
- Osteo -Artrit
- Tenisçi/Golfçü Dirseği
- Eklem ağrıları
- Osteoartrit(Kireçlenme)
- Düz Tabanlık
- TME(Çene Eklemi) tedavisi
- Romatoid – Artrit
- Bel, boyun fıtıkları
- Boyunda düzleşme
- Spondilolistezis(kayma)
- Sırt ağrısı
- Topuk dikeni
- Osteoporoz
• Ankilozan Spondilit
• Skolyoz
• Spondilolistezis
• Ağrı Rehabilitasyonu
• Kalça, Omuz, Diz ve Ayak/Ayak Cerrahi Rehabilitasyonu
CERRAHİ ÖNCESİ VE SONRASI
Ameliyat öncesi fizyoterapi, hastayı fiziksel ve kardiyovasküler olarak güçlendirmeye yardımcı olur. Böylece cerrahi sonrası kuvvet kayıpları, kondisyon azalması telafi edilerek cerrahi sonrası başarıya katkıda bulunur. Dolaşımı regüle edilmiş ilgili bölgede enfeksiyon ve ameliyat sonrası komplikasyon gelişme riski azalır. Eklem tedavisinde, ameliyattan önce hareket aralığının korunmasına ve iyileştirilmesine yardım sağlayıp ,kişiyi ameliyat sonrası rehabilitasyonu konusunda eğitimi verilir. Bu yaklaşım, hastanın ameliyattan daha hızlı bir şekilde iyileşmesini kolaylaştıracaktır. Ortopedik cerrahinin ardından Fizik Tedavi Doktoru ve fizyoterapistlerden oluşan ekibimiz, önerilen klinik protokolü takip etmek için cerrahınızla yakın ilişki içinde olacaktır.
ORTOPEDİK DURUMLARIN FİZİK TEDAVİLERİ ŞUNLARI İÇERİR
- Manuel terapi: Bu, ağrıyı azaltmak ve eklemlerin normal hareketliliğini yeniden sağlamak için eklemleri hareket ettirmek için dikkatlice derecelendirilmiş bir sistemdir. Mobilizasyon, manipülasyon ve diğer ilgili teknikleri içerir.
- Tıbbi Masaj Teknikleri: Rahatlatıcı hafif basınç masajından derin friksiyon masajına, kas veya bağlardaki yara dokusunu parçalamaya kadar çeşitlilik gösterir.
- Ultrason Tedavisi: İletken jel kullanarak etkilenen bölgeye iletilen ultrasonik dalgalar üreten fizik tedavi yöntemidir. Bu da dolaşımı destekleyen, ağrıyı azaltan ve dokuların yenilenme gücünü artıran ve kas gevşemesine yardımcı olan bir mikro masaj etkisine neden olur. Yumuşak doku yaralanmalarının tedavisinde çok faydalıdır.
- Girişimsel Elektroterapi: Yaralı kısma 2 veya 4 elektrot aracılığıyla iletilen elektrik akımıdır. Ağrıyı gidermek ve dolaşımı düzenlemek amacıyla kullanılabilir. Şişliği azaltır ve iyileşme sürecini optimize eder.
- Nöromüsküler Stimülasyon: Çok zayıf kasları güçlendirmek için elektrotlar kullanılarak uygulanan değişken akımlara sahip bir elektroterapi yöntemidir.
- Kuru iğneleme: Bu batılı bir tıbbi tekniktir ve işlevsiz kaslara ince iğnelerin yerleştirilmesini içerir. Kuru iğneleme, vücudunuzun ağrıyı hissetme şeklini değiştirerek ve vücudun tetik noktalarını iyileştirmesine yardımcı olarak çalışır. Miyofasyal tetik noktaları, gergin kas bantları içindeki hassas nodüllerdir. İyileşme sürecine yardımcı olan kuru iğneleme ile ilişkili elektriksel ve biyokimyasal değişiklikler vardır.
- Osteopati: Vücut dokularının fonksiyonlarını anatomi, fizyoloji, patoloji, nöroloji, beslenme fizyolojisi temelinde semptomdan çok sebebe yönelik tedavi eden çağdaş modern bir tedaviler sistemidir. Hastalıktan çok hasta ön plandadır. Tedavide Uygulanan İleri Derece Manuel Yöntemler
-Spesifik düz hatlı Manipulasyonlar ve Mobilizasyonlar
-Yumuşak doku tedavileri
-Cranio Sacral Terapi
-Reflexoloji Yöntemleri (Meridyan, Ayak tabanı, Periost, Konnektif Doku, Jarricot, Dişten teşhis, Yüz fizyogonomisi vs.) yöntemler kullanılır.
-Myo Fasyal gevşeme yöntemleri
-Meditasyon uygulamaları
-Sinir Bölge mobilizasyonları
-Organların mekanik muayene ve tedavisine yönelik uygulamar
-Kinezyoloji testlemeleri
- Akupunktur: Bu, Geleneksel Çin Tıbbına dayanmaktadır. İnce iğnelerin yerleştirilmesini içerir. Çeşitli koşulları tedavi etmek için kullanılabilir. Ortopedik fizyoterapi alanında ağrıyı azaltmak ve hareketi normalleştirmek için kullanılır. Diğer fizyoterapi tedavilerini tamamlar.
- Graston Tekniği: alet destekli yumuşak doku mobilizasyonu olarak bilinen bir manuel tedavi şeklidir. Graston masajı, vücudun farklı bölgeleri için özel olarak tasarlanmış titanyum kaplı metal çubuklar kullanılarak yapılır. Tekniğin amacı skar (yapışık) dokuları açarak ve dolaşımı artırarak yumuşak doku mobilizasyonunu sağlamaktır. Graston masajı, özellikle fasyanın mobilitesini (hareketliliği) arttırmak, kas, tendon ve yumuşak dokuda meydana gelen yırtık veya yaralanmaları tedavi etmek için tercih edilir.
- Kinezyolojik Bantlama: Bu, ağrıyı hafifletecek ve normal hareketi kolaylaştıracaktır.
- Rehabilitasyon Egzersizleri Programı: Ev Egzersizleri, duruşunuza yardımcı olmak, omurga ve eklemlerinizin hareketliliğini geliştirmek, kemiklerinizi destekleyen kasları stabilize etmek ve güçlendirmek için kullanılan bilimsel protokolleri içerir. Ayrıca limitli eklem ve kasları açmak için devamlı egzersiz yöntemleri eğitimi verilir.
Tam kapasitenize ulaşmanız için özel olarak yapılacak ve derecelendirilecektir. Optimum sağlığa dönüş yolculuğunuzun kritik bir parçasıdır.
Sıcak\Soğuk Uygulamaları: Genel kural olarak soğuk uygulama aniden olan (akut) yaralanma ve ağrılarda tedavi amaçlı kullanılır. Akut yaralanmalarda inflamasyon (bağışıklık sistemi aktivasyonu) ve ödem fazladır. Soğuk uygulama bunu azaltır. Sıcak uygulama ise genellikle uzun süredir devam eden (kronik) sorunlarda tercih edilir. Sıcak tedaviler kas ağrısı ve spazmını azaltır. Bazen aynı kişide hem sıcak hem soğuk uygulama dönüşümlü olarak veya farklı vücut bölgeleri için aynı anda kullanılabilmektedir.
Yaralanmalar veya rahatsızlıklar ne kadar erken ele alınırsa, iyileşmeniz o kadar hızlı olur. Kliniklerimizde ağrıyı hafifletmek ve iyileşmeye yardımcı olmak için kullanılan bir çok çeşitli tedavi yöntemleri daha vardır.